top of page
DSCF2913_edited.png

Ruim Baan
voor de kunst


De Maliebaan is veranderd in een levend kunstwerk. Een uitnodigende plek om te verblijven en stadsgenoten te ontmoeten.

Een laan vol verhalen. Over toen, nu en later.

P1042149.jpg
Kopie van DSCF5033.jpg

zondag 24 / 09, 12.00 uur | slotevent
concert & lunch

Op 24 september, tijdens Nationale Burendag, sluiten we Ruim Baan voor de Kunst feestelijk af op Maliebaan 8 met een optreden van pianiste Daria van den Bercken. Het lunchconcert heeft, net als de tentoongestelde beelden, als thema 'verbinden en ontmoeten. Deze intieme samenkomst is bedoeld om met ondernemers, bewoners, omwonenden, sponsors, deelnemers/kunstenaars en bezoekers, Ruim Baan voor de Kunst gezamenlijk af te sluiten.

In verband met de hoeveelheid a
anmeldingen is inschrijven helaas niet meer mogelijk

Meer informatie over Daria van den Bercken.

De beeldententoonstelling Ruim Baan voor de Kunst is zondag 2 juli geopend door burgemeester Sharon Dijksma. De beelden zijn nog tot en met zondag 24 september te zien op de Maliebaan en het Malieblad.

P1030307.jpg

Zes Utrechtse kunstenaars werken samen met zes Utrechtse scholen

Ruim Baan voor de kunst is een beeldenexpositie op de Maliebaan van zondag 2 juli t/m zondag 24 september. De beelden zijn gemaakt door zes Utrechtse kunstenaars in samenwerking met zes Utrechtse scholen. De vraag was: ‘Hoe zien kinderen de Utrechtse Maliebaan? In gesprekken met Maarten van Rossem kwamen leerlingen en kunstenaars tot zes thema’s, die ze in twee maanden tijd  samen verbeeld hebben.

De collectie is verdeeld over diverse thema's die kenmerkend zijn voor de Maliebaan: natuur, bewegen, vrijdenkers, natuur & mens, verzet en wonen & werken.

hoe zien de kinderen van Utrecht de Maliebaan?

In de eerste editie van Ruim Baan onderzoeken de kunstenaars Amiran Djanashvili, Marian Genet, Jeroen Hermkens, Eline Janssens, John Noy en Emilio Timp hoe kinderen uit Utrecht de Maliebaan zien.

Ze deden dat met Vrije School Utrecht, STIP (Voortgezet Speciaal Onderwijs), Van Asch van

Wijkschool, Globe (Voortgezet Onderwijs), Utrechts Stedelijk Gymnasium en de

Agatha Snellenschool.

 

In een maand tijd hebben kunstenaars en leerlingen hun ideeën verbeeld in bijna 70 kunstwerken.

Veertien beelden levensgroot

Deze kunstwerken van de kinderen waren in april en mei te zien in een pop up expositieruimte aan de Maliebaan. Het publiek kon stemmen welk werken zij ook uitvergroot (levensgroot of op een billboard) zouden willen zien.

Het resultaat is van 2 juli t/m 24 september te zien op en rond de Maliebaan.
Klik op het fototoestel icoontje om een impressie te krijgen van de kunstenaars met de leerlingen aan het werk in hun ateliers.

Naast de twaalf kunstwerken van de kinderen hebben kunstenaars Marian Genet en Eline Janssens ieder een kunstwerk gemaakt, getiteld ‘de Ontmoeting’ en ‘de Verbinding’.
De foto's op de billboards worden gemaakt door fotograaf David Djindjikhachvili. Van zijn hand zijn tevens de foto's op deze site.

 

Artistiek directeur Bart Rutten van het Centraal Museum en Nicole Kuppens, directeur van het Spoorwegmuseum, hebben op 2 juni samen met de leerlingen de expositie vorm gegeven.


Podcast
Luister hier naar de podcast die is gemaakt over Ruim Baan voor de kunst:

Programma 2023

17-04

Opening pop-up expositie

08-05 

Bekendmaking Levensgrote beelden

02-06

workshop vormgeven tentoonstelling

02-07

Opening tentoonstelling in de buitenruimte

Door burgemeester Sharon Dijksma

24-09, 12.00 - 14.00 uur

slotfeest
 

Concert door Daria van den Bercken
lunch op het Malieblad

 

Over Ruim BAAN

RUIM BAAN is een initiatief van Stichting de Maliebaan.

RUIM BAAN wil elke twee jaar Utrechtse kunstenaars een opdracht geven om te onderzoeken hoe de Maliebaan kan bijdragen aan (nog) meer ontmoeting en verbinding in de stad.

bottom of page